piątek, 1 marca 2013

Czekoladowe jabłuszka.



Deser, który dzisiaj dla Was przygotowałyśmy jest niezwykle prosty, tani i przede wszystkim smaczny! 
Samo jego zrobienie trwa jedyne 30 minut. Co więcej, nasze zapiekane jabłuszka z czekoladą mają wielorakie zastosowanie. Większość rodziców ma problem, by przekonać małe dzieci do jedzenia owoców. My znalazłyśmy na to sposób! Niewielka ilość czekolady w środku jabłka, z pewnością zachęci malucha do zdrowej żywności. Ponadto jest to oryginalny pomysł na słodką kolację we dwoje, czy spotkanie z przyjaciółmi. 

Do deseru potrzebujemy: jabłka, czekoladę białą i mleczną, naczynie żaroodporne, nóż, deskę do krojenia oraz  wycinacz do jabłek. Jeśli go nie posiadacie, możecie użyć noża.

Wydrążamy jabłka, by usunąć gniazdo. 

Kroimy czekoladę na malutkie kawałeczki.

Wsypujemy czekoladę do wcześniej wydrążonych jabłek.

Tak przygotowanie jabłka wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Ustawiamy funkcję opiekania samej góry na 200 stopni. (  bez termoobiegu!!! )

Jabłka są już gotowe. 


Zuzia się już zajada, a Wy? Kiedy spróbujecie? :)



Jeśli czekolada Wam nie odpowiada, możecie zastąpić ją konfiturami lub suszonymi owocami.
Mamy nadzieję, że napiszecie w komentarzach jak Wam smakowało ! :))

Pozdrawiamy i ściskamy!

Ada & Zuzia




8 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie przekroiłyście jabłuszka na pól. Z chęcią zobaczyłabym jak wypływa czekolada. Poza tym przeciętę lepiej prezentowałoby się na talerzu!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przeciętego jabłka czekolada szybko by wypłynęła. Wygodniej je się ze środka, razem z jabłkiem. Pozdrawiamy ;)

      Usuń
  2. A ja zjadłbym samą czekoladę bez jabłuszka :P !

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo czegoś takiego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zainspirowałam się Wami i zrobiłam takie jabłuszko na wytrawnie. :) SUPER POMYSŁ!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń