niedziela, 14 kwietnia 2013

Krucha tarta z mango i czekoladą



 Sezon na tarty oficjalnie rozpoczęty! :) 
Jest to pyszne, kruche i niezwykle proste do zrobienia ciasto, które możemy zjeść ze wszystkim na co tylko mamy ochotę ;)
Oczywiście my będziemy preferowały słodkie,
 owocowe nadzienie ;)
Dzisiaj przedstawiamy Wam tartę z mango i czekoladą
Jeśli macie wątpliwości co do połączenia tych składników, zabierajcie się do roboty! 
Tarta ta, świetnie będzie smakowała w te wiosenne popołudnie z kubkiem dobrej kawy ;) 



Potrzebne nam będą: 1 szklanka mąki tortowej, 70 gram masła, szczypta soli, 1/3 szklanki wody, dojrzałe mango,  mały kubek śmietany kremówki i tortownice. ;)

Mąkę, masło i sól łączymy razem. By uzyskać jednolitą masę, dolewajmy po trochu wody.

Gotowe ciasto.

Jeśli nie mamy specjalnego naczynia do tart, możemy wykorzystać tortownice (22 cm średnicy).
Formujemy "ściany" z ciasta, by można było później dodać nadzienie.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni z termoobiegiem.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Nie miałyśmy cukru, więc dodałyśmy  trochę miodu , by była słodsza ;)

Mango kroimy na kosteczkę ;)

Spód tarty jest już gotowy. Pozostało nam tylko udekorowanie jej ;)
Prawda, że pięknie wygląda? :)
A uwierzcie, że jeszcze lepiej smakuje!

SMACZNOŚCI ;)


5 komentarzy:

  1. Pięknie to wygląda! a jeśli jeszcze lepiej smakuje to jutro biorę się do roboty! dziękuję za pomysł, jak zwykle mega ciekawy i prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym całą! ;) Pomysły na pyszne słodkości macie niesamowite! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta tarta wygląda pysznie!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba zrobię kilka spodów na zapas :) faktycznie teraz sezon owocowy... dzięki za pomysł :) ... co innego można dać zamiast bitej śmietany?

    OdpowiedzUsuń